Пробијено десет километара најважнијег доводног тунела за ХЕ „Дабар“

Пробијен је најважнији дио доводног тунела за будућу хидроелектрану „Дабар“ који је главни капитални објекат пројекта „Горњи хоризонти и ХЕ Дабар“, а вриједност градње тунела износи више од 120 милиона марака, рекао је Срни директор ХЕ „Дабар“ Жељко Зубац.

Зубац је појаснио да је пробијено 10,5 километара тог доводног тунела који је укупне дужине 12.200 километара и додао да је преостало бушење још 1.700 метара тунела.

„Оно о чему се сад тренутно ради, то је да је спојена, завршена низводна дионица тунела дуга осам километара, и то од приступног тунела Стражевица низводно ка излазу из тунела или водостану. Ријеч је о изузетно захтјевном и комплексном објекту који је уз лоше геолошке услове и негативан утицај поџемних вода успјешно завршен и без иједне повреде на раду, што у комплету можемо сматрати великим грађевинским подухватом“, истакао је Зубац.

Он је додао да је ово врло важан дио укупног пројекта ХЕ „Дабар“, с обзиром да тим тунелом воде Горњих хоризоната треба да се доведу на хидроелектрану „Дабар“, а онда каналом кроз Дабарско поље и тунелом између Дабарског и Фатничког поља уведу у систем „Хидроелектрана на Требишњици“.

Према његовим ријечима, сада се улази у кључну фазу изградње доводног тунела ХЕ „Дабар“, која подразумијева израду бетонске облоге, завршетак улазне грађевине и водостана, и даље градњу цјевовода под притиском како би вода са подручја Горњих хоризоната овим тунелом доведена до ХЕ „Дабар“.

Зубац је навео да су у току активности на обезбјеђењу новца за завршетак преосталих објеката ХЕ „Дабар“, уз обезбјеђење адекватних гаранција Владе Републике Српске и „Електропривреде Републике Српске“.

Он је напоменуо да је са кинеском компанијом већ потписан уговор о изградњи преосталих објеката ХЕ „Дабар“, по принципу кључ у руке.

ХЕ „Дабар“ саставни је дио пројекта „Горњи хоризонти ријеке Требишњице“, који предвиђа пребацивање вода из Гатачког и Невесињског поља, преко Дабарског и Фатничког поља у акумулацију Билећког језера.

Осим изградње ХЕ „Дабар“, овим пројектом предвиђена је градња и ХЕ „Невесиње“ и ХЕ „Билећа“.

Директор ХЕ „Дабар“ Жељко Зубац рекао је Срни да је укупна вриједност изградње ХЕ „Дабар“ као дијела пројекта „Горњи хоризонти ријеке Требишњице“ око 650 милиона КМ.

Он је навео да су „Хидроелектране на Требишњици“ као оснивач и власник ХЕ „Дабар“ до сада у пројекат изградње уложиле више од 120 милиона КМ властитих средстава.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*