Традиционални „Липа Фест“ и ове године у Билећи

Удружење ,,Културни центар Билеће“ и ове године организује фестивал музике за младе, девети традиционални „Липа фест“ уз подршку општина Билећа и Љубиње, Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске. Фестивал ће се у Билећи одржати од првог до трећег августа на локацији некадашњег музеја са погледом на Билећко језеро а у Љубињу 19. јула 2019. године на спортским теренима.

У склопу фестивала, у наредних шест мјесеци, од 1. јуна до 30. децембра, биће организовани, семинари, радионице и панели на тему „Културно-историјско наслијеђе, традиција и обичаји Старе Херцеговине“ у Билећи, Требињу, Гацку, Берковићима, Невесињу, Љубињу, Источном Мостару, Калиновику, Херцег Новом, Никшићу, Плужинама, Фочи, Новом Горажду, Чајничу, Рудом, Вишеграду, Рогатици, Прибоју и Сечњу.

Oве општине су припадале или једним својим дјелом улазиле у састав старе Херцеговине, са изузетком општине Сечањ, која се налази у Војводини, али смо се одлучили и за Сечањ из разлога што 90 посто данашњег становништва Сечња води поријекло из Старе Херцеговине.

Први дио пројекта састоји се од : семинара, радионица, панела, представа за дјецу,  наступа културно-умјетничких друштава, наступа народних гуслара и изложбе слика Удружења ликовних умјетника источне Херцеговине ,,Милорад Ћоровић“ у домовима културе поменутих општина. Теме на радионицама ће бити : ,,Културно-историјско наслијеђе старе Херцеговине“, ,,Заштита и очување српског језика и ћирилице“, ,,Живот и дјело Владимира Гаћиновића“ и ,,Традиција и обичаји Старе Херцеговине“.

Циљ је да се у свакој општини промовише култура, културна баштина, значај библиотека, манастира, културног наслијеђа, обичаја. Да се омогући дјеци, младима и становништву у руралним подручјима да уживају у представама, изложбама, гуслама, радионицама и културно-умјетничким друштвима, јер у мањим срединама се културни догађаји на догађају често, па је јако значајно у таквим срединама организовати овакве културне догађаје, а по правилу, публика из мањих средина су често боља него из већих мјеста и градова..

Други дио пројекта се састоји од фестивала музике за младе „Липа Фест“ који ће се одржати у Билећи од 1. до 3. авугста и у Љубињу 19. јула. Ове године читав фестивал је посвећен поп музици и мало је другачијег формата по жељи публике (интерна истраживања и упитници), него предходних година.

Биће расписан конкурс за младе музичаре и талентоване бендове из бивше Југославије које ће трајати од 1. јуна до 15. јула 2019. године. Побједник овог конкурса ће наступити на завршној вечери „Липа Феста“ у Билећи 3. августа 2019. године.

Заинтересовани се могу пријавити тако што ће послати два жива снимка (снимци могу бити аматерски и не морају бити ауторски) а организатор ће побједнику поред наступа обезбједити превоз, храну и смјештај.

И ове године биће додељене повеље за друштвено одговоран рад као и за промоцију Билеће и Херцеговине.

Извор: Билећа.рс

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*