Унук Јевта Дедијера обишао ђедовину

Мики Дедијер, унук нашег прослављеног географа Јевта Дедијера боравио је данас у Билећи. У оквиру посјете породица Дедијер обишла је Дом културе који носи име Микијевог деде. За њих је приређен и пријем у згради Општине.

Говорећи о емоцијама које је осјетио доласком у Билећу Мики каже да у моменту када угледа Билећко језеро у њему се буде осјећања која никада не може створити разум, једино блискост и осјећај родбинске везе и повезаности са неким мјестом.

„Довео сам своје синове и супругу да виде Билећу. Сада су довољно стари, истих су година као и ја када сам први пут долазио.

У сјећању су ми остали бродићи на Билећком језеру, и град који сам видио испод језера и желио сам да и они то виде, да знају своје корјене. Ја им читам приче из књиге „Моја обожавана земља“. Они воле те приче.“, каже Мики, унук Јевта Дедијера.

Мики је говорио и о његовој сестри Даници која је костимограф у театру и прави одјећу из времена када је Јевто био мали дјечак и живио у Чепелици.

„Када је био мали чобан, његов отац Стеван и мушкарци у његовој породици облачили су се на одређен начин. Даница прави одјећу из тог времена коју ћу ја понијети у Шведску.“, са поносом каже Мики Дедијер.


Мики са породицом живи у Шведској, на фарми гдје узгајају домаће животиње. Он учи синове правим животним вриједностима и начинима живота у Херцеговини.

Начелник одјељења за општу управу општине Билећа Слађана Јањић, у име Општине, Микију Дедијеру уручила је симболичан поклон, портрет Јевта Дедијера аутора Синише Џелетовића.


Јањићева је истакла задовољство што је имала прилику да угости потомке Јевта Дедијера.
„Ово је још један показатељ да ми водимо рачуна о нашим знаменитим личностима. Надам се да ће они поново доћи у Билећу и да ће по повратку у Шведску причати пријатељима о њиховој посјети и тако промовисати наше мало мјесто“, истакла је Слађана Јањић.

Породица Дедијер чамцем је обишла Билећко језеро и локалитет на ком је потопљено село из кога потичу.

Извор: Радио Билећа

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*