Засијали златни крстови над Мостаром

Позлаћене крстове су освештали владике немачки Григорије, захумско-херцеговачки Димитрије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије и најавили да је план да се обнова Саборне цркве заврши за двије године када Епархија захумско-херцеговачка прославља 800 година свог постојања.

Мостарски парох Радивоје Круљ каже да је освештање крстова од стране тројице владика историјски дан за Мостар.

“Данас ћемо дићи два крста, а у наредном периоду остале. Завршни ће бити крст на звонику. Велика је жеља свих нас да се Саборна црква што прије заврши. Желимо да то буде за двије године када наша Епархија прославља 800 година и не би било љепше прославе и љепшег дара и вјерницима и граду од тога“, рекао је Круљ и додао да се нада ће до тада бити прикупљена потребна средства.

Крстови су урађени по узору на оригиналне крстове са Саборног храма.

Позлатар крстова из Новог Сада Владимир Иванчев рекао је да су ово најзахтјевнији крстови које је икад радио због специфичног облика и да су позлаћени 24-каратним златом.

“То је уљна позлата, стара метода за позлаћивање предмета који иду напоље. Крстови су били јако захтјевни, али успјели смо“, каже Иванчев.

Владика Григорије рекао је у недељу у бесједи да се добро сјећа дана када су испод разрушеног храма извукли поломљени крст са врха куполе.

„Мислио сам да ћемо градити храм, али не и да ћемо вратити тај крст. Видјевши овај храбри народ у долини Неретве, који има велику љубав према својим прецима, свом храму, својој дјеци, видјевши да међу браћом католицима и муслиманима има пуно људи који желе да се изгради ова црква, знао сам да ћемо је изградити“, рекао је владика Григорије.

Он је нагласио да је овај храм саборни за све православне Херцеговце, било гдје да су у свијету.

„Обновом овог храма обнавља се наша вјера, наша прошлост и гради наша будућност“, поручио је владика Григорије.

Крстови су поклон „Рудника и Термоелектране“ Угљевик, а новац за њихову позлату скупили су вјерници.

Саборна црква Свете Тројице изграђена је 1873. године и до рата је била највећи православни храм на Балкану, запаљена је и минирана до темеља у јуну 1992. године. Обнова је почела 2010. године, а у 18. септембра су завршени груби грађевински радови када је у централну куполу уграђен посљедњи камен.

Црква је зидана камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године, јер је ријеч о националном споменику културе.

Више од 80 одсто средстава за досадашње радове на обнови цркве издвојиле су владе Републике Српске и Србије.

 

Извор: Слободна Херцеговина

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*