Завршена соларна електрана Билећа која ће годишње производити 84 гигавата струје

На електрани је постављено 113.184 панела повезаних у 4.192 групе a процењује се да ће годишње производити око 84 гигават часова електричне енергије

Министар рударства и енергетике Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је завршена изградња соларне електране Билећа компаније „Енерџи фајненшел тим” инсталисане снаге од 60 мегавата.

Соларна електрана Билећа налази се на локацији Зарјечје и простире се на 133 хектара. Удаљена је два километра од обале Билећког језера и један километар од магистралног пута Требиње-Билећа.

Билећка електрана има максималну инсталисану снагу од 60 мегавата а процењује се да ће годишње производити око 84 гигават часова електричне енергије.

На електрани је постављено 113.184 панела повезаних у 4.192 групе и монтираних на 1.048 тракера. Електрична енергија из соларне електране продаваће се на тржишту, а инвестиција је процењена на више од 53 милиона евра.

ЕФТ је концесију од Владе Српске добио 2020. године на период од 50 година, а што укључује период пројектовања и изградње од 3 године и период коришћења у трајању од 47 година.

Кинеска компанија „Донгфанг електрик интернешенел корпорејшен” била је извођач пројекта изградње соларне електране Билећа.

Према речима министру Ђокића Република Српска до 2030. године планира изградити и пустити у рад 1.200 мегавата нових енергетских објеката.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*