Царство Немањића угашено је на Метеорима

Манастир Метеори у Грчкој под заштитом УНЕСКО
Цар Јован Урош, братић Душана Силног, владао је Тесалијом али се одрекао престола, узео монашко име Јоасиф, обнављао и дизао келије на Метеорима, постао ктитор Великих Метеора и вођа монашке заједнице. Његовом смрћу угасила се Света лоза Немањића а Српска православна црква Јована Уроша прославља као свеца 20. априла, по старом календару

Српска властелинска лоза Немањића, династија краљевско-царска, родила се у Рибници, стасала у Расу, расла у Неродимљу и Скопљу, а угасила се на Метеорима. Зенит је достигла оног пролећног дана када се Душан Силни на Васкрс 6854. године у Скопљу крунисао за цара Срба и Грка.

Девет година касније Душан је умро а наследио га је син Стефан Урош V Нејаки. Српска империја од тада почиње полако да се распада. Обласни господари почеше да отказују послушност централној власти која је била слаба јер Урош не беше дорастао задатку.

Симеон Синиша Немањић фреска у манастиру Високи Дечани

Деспот Симеон Урош, у народу зван Синиша, млађи полубрат цара Душана, син краља Стефана Уроша III Дечанског из његовог брака са Маријом Палеолог, унуком ромејског цара Михаила VIII, после Душанове смрти покреће питање престолонаследства, проглашава се за краља у Сврчину а потом заузима град Костур (Касторија) и проглашава се царем.

Сва српска властела је у почетку била уз Уроша Нејаког. Синиша је држао само Костур али после смрти Нићифора Другот и Орсинија, током гушења албанског устанка, искористио је повољне прилике и проширио своје царство.

Српска властела и црква схвативши да не могу да бију Урошеве битке, одлучују да га прихвате.

Границе два српска царства

Симеон Урош Палеолог “Цар Ромеја, Срба и целе Албаније“ оженио се Томаисом Орсини, из старе римске властелинске куће, ћерком Јована II Орсинија, а она му је још 1350. године родила сина Јована Уроша.

Јован је наследио Синишу између 1369-1371. године, тако да је ово одметнуто српско царство надживело оно главно Уроша Нејаког које се угасило његовом смрћу 1371.године.

Цар Симеон Синиша имао је још двоје деце, млађег сина Стефана Уроша, који је био гроф Фарсале а кћерка Марија Ангелина удала се за Тому Прељубовића званог Албаноубица кога су убили у арбанашкој завери у Јањини.

Свети Јован Урош, игуман Јоасаф, фреска у манастиру Велики Метеор

Цар Јован Урош, братић Душана Силног био је ожењен ћерком Радослава Хлапена, заповедника Бера и чувеног Душановог војсковође, са којом је имао петоро деце: синове Константина, Михаила и Димитрија, те ћерке Јелену и Асасину.

Владао је само Тесалијом, а и то не задуго пошто је после неколико година абдицирао у корист свог рођака Алексија Анђела Филантропена и замонашио се у Преображењском манастиру Велики Метеор који је подигао његов отац.

Одрекао се престола и узео је монашко име Јоасаф, али је остао и богат и утицајан. Помогао је сестри Марији да у својим областима задржи власт након атентата на Тому, обнављао је и дизао нове келије на Метеорима, на крају постао и вођа читаве монашке заједнице.

Толико је много помагао манастиру Велики Метеор да је са светим Атанасијем убројан у ктиторе манастира,  што се види у манастирским повељама и на светим иконома и фрескама.

Манастир Велики Метеори

Осим овог, помагао је и све друге манастире у Метеорима штитећи их својим царским повељама и обилатим даровима. Због тога су Метеори, то чудо на високим стенама којима се дичи цела Грчка заправо највећим делом задужбина Немањића.

Турци су 1394. године заузели Тесалију, а Јован Урош се склања на Свету гору, где борави неколико година у манастиру Ватопед. Седам година доцније враћа се у Високе Метеоре, где и умире 1422. године.

Његове мошти почивају, заједно са моштима Светог Атанасија Метеорског, у њиховом манастиру Преображења господњег – Великом Метеору.

Његовом смрћу угасила се Света лоза Немањића а Српска православна црква Јована Уроша прославља као свеца 20. априла, по старом календару.

Извор: Билећа.рс

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*