Мјесто са кога су Херцеговци кренули на Косово

У питомој долиници, обраслој у трњине, сренсле и купине. поред самог магистралног пута, у близини Билеће, сместила се мала црква која представља једно од најзначајних мјеста у бурној историји српског народа у Херцеговини.

То је место са кога су Херцеговци отишли да бране Косово.

Према народном предању војска војводе Влатка Вуковића, причестила се у малој цркви Светог Архангела Михаила у Трновом долу код Билеће, ноћ уочи поласка на Косово поље 1389. године.

Храбри Влаткови ратници, годину дана раније, 27. августа 1388. године, мало јужније, на Билећком пољу, потукли су турску војску и нанели јој први обзиљнији пораз на Балкану.

Црква у Трновом долу датира из 14. века, а током турске окупације неколико пута је рушена и уздизана.

Плоча на чатрњи поред цркве

По ослобођењу црква је темељно обновљена а поред ње је подигнута и чатрња на којој и данас стоји натпис: „Ова је чатрња подигнута за срећног владања његова величанства краља Алексанадра Првог, уз помоћ краљевске Владе господина Николе Пашића и трудом и заузимањем народа 1926.“

Црква у Трновом долу је и за време краљевине и за време СФРЈ била под заштитом државе. Данас има статус споменика под заштитом Републике Српске.

Зуб времена је учинио своје и потребно је да се црква обнови и заштити од пропадања.

Завод за заштиту споменика је урадио комплетан пројект обнове, обезбеђен је део средстава, а како наводе, потребно је још прикупити око 50. хиљада марака.

Локални мјештани су се организовали и направили, у сарадњи са Црквеном општином, одбор за обнову храма св.Архангела Михаила у Трновом долу.

Одбор је почео прикупљање средстава за обнову цркве у нади да ће ускоро почети и обнова ове необично вредног споменика српске националне баштине.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*