Вече поезије Божа Глоговца у Клубу Билећана

У Београду је, у  петак, 23. марта 2018. године, у просторијама „Завичајног клуба Билећана у Србији“, одржана промоција збирке пјесама „Пасош за небо“ чији је аутор познати херцеговачки пјесник  и филозоф Божидар М. Глоговац.

Ова духовна моба, како би рекао овај пјесник, почела је минутом ћутања посвећеном недавно премилуном свештенику Радету Зеленовићу. У име домаћина присутне су поздравили предсједник Завичајног Клуба Билећана Миодраг Дунђеровић и потпредсједник Борислав Кркелић.

Мада је веома добро познат и увијек радо виђен међу својим Херцеговцима Божидар Милована Глоговац представио се присутнима  наводећи неке чињенице о свом животу, раду и љубави према пјесништву.

Божо је рођен у Дубровнику, али Други свјетски рат је утицао на његов животни пут, па се преселио на своју ђедовину у гласовито село Моско, смјештено између Требиња и Билеће.

– Колико сам Требињац, толико сам и Билећанин – рекао је Божидар који већ годинама својим стиховима и поучним причама обогаћује сваки завичајни скуп.

Глоговац је потом читао публици добро познате стихове: Херцеговина, Паук и мрав, Учитељица Стана, Рађајте Српкиње мајке, Љубомирка, Милуша, Десет Божијих заповјести…

Утисак је да пјесник тако великог калибра као што је Божидар М. Глоговац сасвим извјесно заслужио далеко већи простор у коме би представио своја дела, међутим, иако малим простором лимитиран број публике је истински уживао у сваком изговореном стиху.

На крају промоције његова веома богато опремљена збирка пјесама „Пасош за небо“ продавала се по симболичној цијени од 500 динара, а аутор је сав приход од продаје донирао „Завичајном клубу Билећана у Србији“.

Већина присутних је куповала и по неколико примјерака „Пасоша за небо“, јер чини се да за Херцеговце нема љепшег и прикладнијег поклона од поезије обојене носталгијом према завичају.

 

Извор: Слободна Херцеговина (Божо Ћоровић)

 

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*