Херцеговина устала у одбрану Светог Василија (ФОТО)

Од раног јутра ријеке вјерника из цијеле Херцеговине сливале су се у Мркоњиће, родно мјесто Светог Василија, одакле су се упутили ка Саборном храму у Требињу где је служен молебан за очување светиња у Црној Гори.

Хиљаде вјерника из цијеле Херцеговине окупило се данас на великој литији која је кретала од Мркоњића, родног мјеста Светог Василија Острошког до Требиња. Од Мркоњића вјерници су пјешачили тридесет километара, молитвено и достојанстрвено, до Саборног храма у Требињу где је служен молебан за очување светиња у Црној Гори.

Од раног јутра ријеке вјерника сливале су се у Мркоњиће одакле су се са благословом епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, упутили у мирну, достојанствену шетњу. Неки су пјешачили и до Мркоњића и натраг, са једном поруком – не дамо светиње.

– Част је бити данас овдје и сви то осјећамо. Срби воле светиње, осјећају да је свето и светиња вриједније од живота, да нас то чини правим људима, истинитим искреним и временским – поручио је јереј Александар Шмања.

Дошли су из Требиња, Херцеговине и других крајева, са иконама, да светиње бране молитвом, лијепим васпитањем и љепотом.

Међу вјерницима је много дјеце, али и времешних Херцеговаца. Колико год крсног хода пређу, биће задовољни јер су, кажу, дали допринос великој и важној борби.

У манастиру Тврдош надомак Требиња вјернике су дочекали епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени владика Атанасије, одакле су се упутили даље до Требиња и Саборног храма гдје је служен молебан.

Испред Саборног храма у Требињу свештенство Епархије ЗХиП служило је молебан за спас светиња у Црној Гори.

Присуствовало му је више хиљада вјерника, а процјене кажу и до 10.000 људи, који су претходно учествовали у литији дугој око 30 километара од Мркоњића до Требиња.

Поручено је да је ово чудесна ноћ, у којој је главна порука не дамо светиње.

„Бити вечерас овђе је велика част“, рекао је испред храма отац Александар Шмања.

У срцима свих Требињаца гори кандило вјере, јер су долазиле и пролазиле разне власти, али када неко крене да угаси то кандило, схвати да постоји енергија јача од атомске.

„То је Божија енергија, која нас дарива да се заволимо и свима опростимо“, навео је у бесједи отац Александар.

Извор: РТРС – Требињеинфо

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*